top of page

ΜΗΠΩΣ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΘΥΡΟΕΙΔΗΣ;


Αισθάνεστε κόπωση, έχετε ταχυπαλμία, είστε νευρικοί, πέφτουν τα μαλλιά σας; Μάλλον θα πρέπει να ελέγξετε το θυρεοειδή σας. Ο θυρεοειδής αδένας παράγει ορμόνες που επηρεάζουν κάθε κύτταρο και όργανο του σώματος και είναι ο ρυθμιστής του μεταβολισμού, δηλαδή της παραγωγής ενέργειας από την τροφή και το οξυγόνο, καθώς και της καρδιακής συχνότητας.

Τα νοσήματα του θυρεοειδούς, ιδιαίτερα η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα και ο καρκίνος, αυξάνονται σήμερα σε όλο τον κόσμο. Οι γυναίκες ειδικότερα παρουσιάζουν περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη συχνότητα νόσου από τους άνδρες, ενώ σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, καταγράφεται αύξηση της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας και στα παιδιά.

Τα συμπτώματα, πολλές φορές, είναι ήπια ή γίνονται αντιληπτά μόνο μετά από προσεκτική κλινική εξέταση. Το γεγονός αυτό δημιουργεί δυσκολίες σε πολλούς ασθενείς να καταλάβουν την πάθηση τους. Έτσι, στις ΗΠΑ σήμερα οι πάσχοντες από νοσήματα του θυρεοειδούς ανέρχονται στα 30 εκατ., ενώ άλλα 20 εκατ. - 30 εκατ. είναι δυνητικοί ασθενείς, που είτε δε γνωρίζουν την νόσο τους, είτε θα την εκδηλώσουν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ανάλογοι είναι και οι αριθμοί στην χώρα μας, με τους ασθενείς να ανέρχονται περίπου στο 1 εκατ. Εντύπωση προκαλεί εντούτοις το γεγονός, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, ότι το 40% των ασθενών στην Ελλάδα δεν ξέρουν ότι πάσχουν ή παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα.

Και ο καρκίνος του θυρεοειδούς εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντική αύξηση, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στη χώρα μας. Από τις τέσσερις μορφές του, ουσιαστική αύξηση παρουσιάζει ο θηλώδης, ιδιαίτερα το θηλώδες μικροκαρκίνωμα (<1 εκ). Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος μεταξύ όλων των τύπων καρκίνου στις ΗΠΑ.

Η πρόγνωσή του είναι πολύ καλή και εξαρτάται από την έγκαιρη διάγνωση. Η θεραπεία είναι η ολική θυρεοειδεκτομή και, συχνά, η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου. Ασθενείς με ανθεκτικό στο ραδιενεργό ιώδιο καρκίνο, που είχαν κακή πρόγνωση, σήμερα έχουν, πλέον, ελπίδες, καθώς νέα φάρμακα, οι αναστολείς της κινάζης της τυροζίνης, μπορεί να επιμηκύνουν σημαντικά τη ζωή τους. Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω Οι εξετάσεις αίματος για τον έλεγχο των ορμονών του θυρεοειδούς (Τ3, Τ4, TSH, αντιθυρεοειδικά αντισώματα) βοηθούν τον ενδοκρινολόγο να διαπιστώσει εάν υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του αδένα, οπότε είναι απαραίτητες για να αποφασιστεί το είδος της θεραπείας στην περίπτωση που διαπιστωθεί πρόβλημα. Επίσης ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε επιπλέον και υπερηχογράφημα, που βοηθά στον ανατομικό έλεγχο του αδένα και συμπληρώνει τον αιματολογικό έλεγχο.

 
 
 

Comments


2463 026259

©2018 by PharmacyChiotis. Proudly created with Wix.com

bottom of page